Verlies van een dierbare

schelp, bescherming van dierbare

foto Elise Schouman

Als je een dierbare verliest staat je leven stil en op de kop. Je bevindt je tegelijkertijd in een tsunami aan emoties. Verlies van je kind, je partner, je vader en/of moeder, je broer of zus is één van de zwaarste verliezen die we te dragen hebben.

Door actief te luisteren naar je verhaal en je gevoelens zoeken we een weg “in het Land van rouw”. We gaan samen opzoek naar bronnen van weerbaarheid, energie en veerkracht.

De basishouding is respect voor jou als persoon met erkenning van al je emoties, gevoelens en gedachten. Er wordt een veilige bedding gecreëerd voor jouw proces. Van overleven naar leven.

Het gaat niet om het loslaten maar om een andere verbinding vinden met degene die je hebt verloren. Zodat de overledene, op een andere manier, een betekenisvolle bijdrage in je leven kan blijven hebben.

Rouw is een levenslang proces van schikken en herschikken, ordenen en herordenen, schrijven en herschrijven. Het duale proces van openstaan en afwenden naar het verlies toegaan en naar het leven gaan. Bewegen tussen kwetsbaarheid en kracht. Het verlies wordt zo steeds meer verweven in je leven.

Het rouwproces bestaat niet. ( Oud) Verlies kan getriggerd worden door een gebeurtenis; nieuw verlies, een boek, een film, een toneelstuk, muziek. Rouw stapelt. Het ene verlies stapelt zich op het ander. We zullen altijd weer door voorgaande verliezen gaan en moeten kijken of de basis stevig genoeg is om het nieuwe verlies te dragen.

Door samen te lopen op jouw pad, wordt je leven weer geordend en kun je (weer) in je kracht komen. Je krijgt weer energie en kan de nieuwe stappen gaan zetten.

Na een intake gaan we samen kijken wat voor jouw een fijne manier van begeleiden is. Dit kan binnen en/of buiten. Door te accepteren dat rouw er mag zijn, ontstaat er ruimte om weer te genieten. Ik wil je graag begeleiden in dit proces tot je het zelf weer kunt.

Kinderen willen we verlies van een dierbare het liefst besparen. Ook zij worden geconfronteerd met de dood. Kinderen rouwen ook. Kinderen rouwen anders dan volwassenen, ze rouwen in stukjes. Kinderen verwerken in spel en activiteiten alles wat ze meemaken. Ik maak gebruik van creatieve werkvormen en spel zodat ze hun gevoelens en gedachten kunnen delen.

Jongeren  zijn opzoek naar een eigen identiteit. Als zij geconfronteerd worden met het verlies van een dierbare kan dit grote impact hebben. Jongeren delen het liefst hun gevoelens met andere jongeren. Natuurlijk mag je alleen komen en kunnen we zien wat ik voor je kan betekenen. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een lotgenotengroep. Neem daarvoor contact op zodat we een groep kunnen samenstellen.

 

 

.