Verlies en rouw

dsc_0001

En dan ineens lijkt het dat je aan de afgrond staat,

dat  je je leven niet meer in eigen hand hebt.

Geen besef van tijd en leven,

Dag en nacht zijn eender ………………

De wereld is onveranderd en niets is meer hetzelfde.

Wat eerst zo belangrijk leek, wordt van ondergeschikt belang.

Als je een dierbare verliest lijkt het of de wereld instort. Je kunt nauwelijks beseffen dat andere mensen doorgaan. Er is een emotionele aardverschuiving. Emoties vliegen heen en weer. Soms lijkt het of je helemaal niets meer voelt. Je wilt de tijd stoppen, terug draaien en je vraagt je af “waarom?” Het verlies van een kind, een partner is nauwelijks te bevatten. Je zoekt een weg waar geen weg lijkt te zijn.

Na een verlieservaring komt een proces van rouw. In een rouwproces maak je een tsunami van gevoelens door. Naast de emotionele reacties zijn er dikwijls lichamelijke symptomen.

Rouwen is een werkwoord. Je moet je leven aanpassen in je verwachtingen, je heden en je toekomst. Het is een nieuwe situatie waarin je een weg moet vinden. Het is verweven van verdriet en aanpassing in je nieuwe leven, je contacten, je toekomstverwachting, je wensen.

Rouw is de achterkant van lief hebben. Het is de kostprijs van hechten. Het een normale aanpassing op verlies.

Rouw is niet aan een leeftijd gebonden. Ook kinderen rouwen. Kinderen rouwen alleen op een andere manier. Kleuters rouwen anders dan tieners of jongeren. Door aandacht te geven aan rouw, wordt het kind en de jongere gezien.

Het proces van rouw hoef je niet alleen te doen. Je bent van harte welkom.

Jouw vraag, jouw situatie, jouw vertrekpunt is bepalend voor het pad dat we samen, een periode, gaan lopen. Wat ik je hierin kan bieden is ondermeer;  onverdeelde aandacht, compassie, inzicht en ordening. Waar ik verschillende vormen van verwerking zal aanreiken.

Wil je  een afspraak maken? Neem dan gerust contact op.