Overige diensten

foto: Elise Schouman

Ik verzorg scholing, trainingen, workshops, ouderavonden, lezingen omtrent verlies en rouw. 

Ik begeleid rouwgroepen voor kinderen en jongeren die een dierbare hebben verloren. Ook is het mogelijk een groep te vormen voor kinderen en jongeren die een scheiding hebben meegemaakt. Dit kan vanuit een schoolsituatie, waarbij ik op school kom. Ook vanuit een individuele vraag van ouders en/of kinderen is dit mogelijk. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Scholing.

Verlies verdient aandacht

Speciaal voor teams in het onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke instellingen die met kinderen – jongeren – adolescenten werken, voor kindercoaches en gezinscoaches is er een scholing ontwikkeld. Waarin aandacht wordt besteed aan: 

  • Wat is verlies en rouw?
  • Hoe rouwen kinderen en jongeren?
  • Hoe ga je om met kinderen en jongeren met een verlies-ervaring?
  • Wanneer moet je je zorgen maken?
  • Hoe ondersteun je als team elkaar?

Een scholing kan altijd op maat worden gegeven.

Voor Voortgezet onderwijs, MBO, HBO en instellingen die met jongeren en adolescenten werken wordt ingegaan op jongeren en adolescenten en rouw. Ook depressie en suïcide onder jongeren komt aan bod.

Deze scholing geef ik samen met Engelien Ruyter.

Voor meer informatie kunt u op onderstaande link klikken.

scholingsaanbod 2019

scholing maatschappelijke zorg

Zorg voor de zorgende

Voor individuele inschrijving voor scholing kijk bij  agenda of neem gerust contact op.

Aanleveren van een verlies- en rouwprotocol. Het is gelukkig een uitzondering dat kinderen, leidsters of leerkrachten komen te overlijden of ernstig ziek worden. Toch kan dit gebeuren. Er ontstaat dan één en al hectiek. Het is raadzaam om een protocol hiervoor te hebben als leidraad bij het handelen.

 

Jaarlijks verliezen 6000 kinderen één van hun ouders. Een groot aantal kinderen maakt het overlijden van een broer(tje) of zus(je) mee.

Een op de drie huwelijken strandt. Veel kinderen raken door scheiding betrokken in loyaliteitsconflict.  85% van alle kinderen die 14 jaar zijn hebben een ingrijpende verlieservaring meegemaakt. De meeste kinderen beschikken over de veerkracht om, met steun en hulp, het verlies in hun leven te integreren. De school is een belangrijke veilige plek voor kinderen waar ze hun gevoelens kunnen tonen. De leerkracht neemt een belangrijke plaats in.

Kinderen rouwen, net als volwassenen, alleen op een andere manier. Kinderen rouwen in stukjes. Kleuters rouwen anders dan kinderen van 9 jaar of van 12 jaar. Jongeren rouwen weer anders. Door inzicht te krijgen in ontwikkeling en rouw, kun je het kind beter begeleiden.

 

 

 

Neem gerust contact op, ik help je graag verder.